Tien redenen waarom we een bomen planten

07-12-2019

Bomen planten, voor velen blijft het wellicht een ver van mijn bed show. En toch zijn ze levensnoodzakelijk. Bomen zijn immers ons krachtigste wapen in de strijd tegen de klimaatwijziging. Ze zijn onmisbaar in het behalen van onze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. En juist daarom wil Wandelsport Vlaanderen vzw samen met Vayamundo op termijn voor elk lid een boompje planten.

Nog niet overtuigd ? We geven jullie graag 10 redenen mee waarom bomen planten belangrijk is.

Zuurstof

Zonder zuurstof geen leven zoveel is zeker. Wereldwijd zorgt plantaardig plankton in de oceanen voor minstens de helft van de zuurstof. Maar ook bossen spelen een sleutelrol. Wist je trouwens dat een volgroeide loofboom voldoende zuurstof produceert voor 2 tot 10 mensen ?

Bomen houden onze aarde koel

Niks heerlijker dan op een hete zomerdag de verkoeling van het bos op te zoeken. Jullie hebben het waarschijnlijk zelf allemaal reeds ondervonden. De kruinen van de bomen zorgen immer voor schaduw en beschikken zo over een eigen natuurlijk koelsysteem. Wist je trouwens dat één boom een gelijkaardig koelingseffect vertoont als de airco's van twee doorsnee gezinnen ? Daarnaast hebben bomen ook een andere manier om hitte te verslaan: CO₂ absorberen die voor klimaatopwarming zorgt. Planten hebben altijd een hoeveelheid CO₂ nodig voor fotosynthese, maar de lucht op aarde is nu zo vol met extra uitstoot dat bossen klimaatverandering bestrijden door gewoon te ademen. CO₂ wordt opgeslagen in hout, bladeren en bodem, vaak eeuwenlang.

Bossen herbergen 80% van alle biodiversiteit

Het bos wemelt van leven. Bijen en vogels verspreiden stuifmeel en zaden. Insecten en wormen brengen voedingsstoffen in de bodem. Grotere dieren houden dan weer de hongerige herbivoren in toom.

Het leefgebied voor mensen

Enig idee hoeveel mensen er wereldwijd leven in het bos? 300 miljoen , waarvan 60 miljoen inheemse volkeren ! Hun leven en overleven hangt volledig af van het bos. Daarnaast leven er nog miljoenen mensen langs of dichtbij de rand van bossen

Bomen zuiveren water, lucht en de bodem

Bossen kunnen de luchtvervuiling op grote schaal zuiveren. Bomen zijn de grootste vijand voor koolstofmonoxide, zwaveldioxide , stikstofdioxide en fijn stof. Bomen slaan de giftige stoffen op en zuiveren naderhand alle giftige stoffen op grote schaal.

Bomen voederen ons

Bomen zorgen voor vruchten, noten , fruit en sap. Maar daarnaast zorgen ze ook voor een weelde aan eetbare paddenstoelen en bessen die dan weer voedsel zijn voor de dieren. Daarnaast tref je in onze bossen een schatkamer aan geneeskrachtige planten. Wist je trouwens dat driekwart van de meest voorgeschreven geneesmiddelen hun componenten haalt uit de bossen. En dat 70% van de gekende planten in de regenwouden meehelpt kanker te bestrijden?

Bomen doen het regenen en behoeden ons van rampen

Bossen zijn gigantische sponzen. Waar bossen zijn, komen minder overstromingen voor. Boomwortels helpen bij hevige regenval de bodem meer te absorberen. Daardoor sijpelt het water in de bodem niet rechtstreeks in de rivier. Mangrovebossen bijvoorbeeld beschermen de kust tegen tsunami's. Bossen beperken ook het risico op lawines, zandstormen en grondverschuivingen.

Ze zorgen voor jobs en inkomens
De economische waarde van de diensten die de bossen wereldwijd leveren is niet te onderschatten. Ze zouden instaan voor jobs voor meer dan 13 miljoen mensen.
En dat zijn niet alleen houthakkers. Want het hout wordt gebruikt voor de bouw, voor meubels, papier, energie,... Verder speelt het bos ook een belangrijke rol bij sectoren zoals toerisme, cosmetica en geneeskunde.

Ze dragen bij tot ons welzijn
'Going to the woods is going home' of 'I am at home among the trees'.
Er zijn quotes genoeg te vinden die weergeven wat het bos met je doet. Groen maakt gelukkig en wandelen door de bossen doet ons ontspannen en onthaasten.
Het bos brengt ons tot rust. 

Bron